Softwaretester

Heb jij het scherpe oog dat iedere onvolkomenheid ziet? Die pas tevreden is als iets perfect functioneert en niet rust tot alle fouten verdwenen zijn? Dan is de rol van softwaretester misschien iets voor jou.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

De softwaretester beoordeelt het functioneren van nieuwe software door het uitvoerig en kritisch uit te proberen. Daarbij moet blijken of de software functioneert zoals de bedoeling was, in een tijd die acceptabel is voor gebruikers. De tester legt eventuele onvolkomenheden bloot tijdens en na de ontwikkeling zodat die kunnen worden hersteld.

De rol die een softwaretester vervult is sterk gericht op controleren, checken en nauwkeurig doorlopen van nieuwe software en het opsporen van eventuele bugs of procedure fouten. Het beoordelen, analyseren van de stappen die een gebruiker met doen en het verslag uitbrengen van die ervaringen staan centraal bij de werkzaamheden. Dat betekent dat een softwaretester zich vooral inhoudelijk richt op de voorgelegde zaken waarna de softwaretester verslag uitbrengt van zijn bevindingen. 

Een softwaretester heeft kennis van testplannen en -specificaties, testscripts en procedures, het automatiseren van testen, procesverbetering, rapportagemethodieken en risicoanalyses.

Softwaretesters werken bij bedrijven die software ontwikkelen. Dit kunnen gespecialiseerde softwarebedrijven zijn of grote organisaties die hun eigen, specifieke softwareoplossingen maken.

Een softwaretester is sterk in het controleren van correctheid en consistentie. Hij of zij zal nauwkeurig alle steppen nagaan in de toepassing van de software en alle afwijkingen aangeven.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Softwaretester?

Leerpad Softwaretester

Soft skills
MBO Gratis Zelfstudie

Soft skills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden die het (samen)werken makkelijker en efficiënter maken. In veel vacatures zul je zien dat soft skills gevraagd worden, of zelfs vereist zijn, om een functie succesvol uit te voeren. In sollicitatiegesprekken komen deze skills ook heel goed van pas. Is je werkervaring gelijk aan die van een andere sollicitant? Dan zijn je soft skills dé vaardigheden waarop je je onderscheidt.

Digitale vaardigheden
MBO Gratis Zelfstudie

Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij moet je over digitale vaardigheden beschikken. Voor veel werkzoekenden en werknemers is het verwerven van deze vaardigheden van cruciaal belang voor hun toekomst. Met deze Engelstalige training van LinkedIn Learning leer je alles over de technische vaardigheden die jou helpen om te slagen in de digitale wereld. Door middel van video’s krijg je uitleg over uiteenlopende onderwerpen die je helpen om efficiënt en veilig te werken.

Samenwerken
MBO Gratis Zelfstudie

Online samenwerken heeft, net als thuiswerken, een flinke vlucht genomen. Om flexibel samen te werken vanaf - en met collega’s op - andere locaties, is het belangrijk dat je weet welke middelen je inzet om dit online en efficiënt te doen. Met deze Engelstalige trainingen van LinkedIn Learning leer je de basis van het online samenwerken en communiceren. Door middel van video’s krijg je uitleg over de mogelijkheden van het digitale werken en op welke manier jij dit kan inzetten. 

Foundational skills
MBO Gratis Zelfstudie

Er zijn ontzettend veel digitale middelen om optimaal en digitaal samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan MS Teams, Zoom en Webex. Allemaal tools om online te vergaderen en samen te werken. Maar welke pas je wanneer toe? LinkedIn Learning heeft alle veelgebruikte programma’s uit het bedrijfsleven op een rij gezet. In handige video’s nemen ze je mee langs deze programma’s en helpen ze je om vaardigheden te verwerven om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. 

Professional Scrum Master (PSM I)
MBO-3 Gratis Virtual classroom

In deze praktijkgerichte, intensieve, training worden alle aspecten van het scrumframework inzichtelijk gemaakt, zodat je na deze training scrum optimaal kunt inzetten binnen je organisatie.

DevOps Foundation
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de theorie van DevOps, ondersteund door voorbeelden uit de praktijk.

IREB Foundation
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de internationale terminologie met betrekking tot standaarden, technieken en methoden ten aanzien van Requirements Engineering en Requirements Management.

Tmap Suite Test Engineer
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je het faseren van testen en testontwerptechnieken. Daarnaast ook de Business Driven Test Management aanpak en de adaptieve testmethode.

ISTQB Foundation
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Leer de beginselen van het testen van software, waaronder test principes & standaarden, testmanagement, testfacering, statische- en dynamische testtechnieken en testtools.