Data scientist

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Hoe de toekomst er wel uit zou kunnen zien wordt inzichtelijk gemaakt door de data scientist. Een mooie rol voor iemand die sterk analytisch is..

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

De data scientist analyseert data uit online (websites, social media) of offline bronnen (interne systemen van het bedrijf) en verwerkt deze in prognoses. Daarvoor gebruikt hij algoritmes.  Op basis van deze prognoses neemt het management strategische en taktische beslissingen voor een bedrijf. 

Analytisch, Standvastig, Besluitvaardig, Origineel, Structurerend, Resultaatgericht, Zelfbewust

De rol die een data scientist vervult is sterk gericht op het analyseren van op het oog ongestructureerde data en dat omzetten naar bruikbare en toepasbare gegevens. Het in kaart brengen van data en er structuur in aanbrengen is de voornaamste taak die vaak afgeleid is van dat wat de opdrachtgever wil bereiken met die data. Dat betekent dat een data scientist zowel betrokken is bij de analyse van de probleemstelling en het daaruit voortvloeiende voortschrijdend inzicht als bij het ontwikkelen van een orgineel datamodel en de implementatie ervan. Het helpt als hij een zelfbewuste, besluitvaardige houding aand dag legt en daarbij rekening houdt met allerlei beperkingen.

 

Een data scientist is specialist in grote databases en datamodellen, programmeren en het maken van simulaties, scenario-analyses en algoritmes. 

Data scientists vind je in grote organisaties waar het erg belangrijk is data goed vast te leggen om die te kunnen analyseren. Dat kunnen bijvoorbeeld telecommunicatiebedrijven zijn, logistieke bedrijven, banken, verzekeraars of overheidsinstellingen.

Een data scientist moet analytisch werken, informatie kunnen ordenen. Hij of zij moet bedreven zijn in het toepassen en vernieuwen van allerlei modellen. Een data scientist moet sterk zijn in het formuleren en uitdragen van een strategie. Taalbeheersing is daarbij ook van belang.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Data scientist?

Leerpad Data scientist

Soft skills
MBO Gratis Zelfstudie

Soft skills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden die het (samen)werken makkelijker en efficiënter maken. In veel vacatures zul je zien dat soft skills gevraagd worden, of zelfs vereist zijn, om een functie succesvol uit te voeren. In sollicitatiegesprekken komen deze skills ook heel goed van pas. Is je werkervaring gelijk aan die van een andere sollicitant? Dan zijn je soft skills dé vaardigheden waarop je je onderscheidt.

Digitale vaardigheden
MBO Gratis Zelfstudie

Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij moet je over digitale vaardigheden beschikken. Voor veel werkzoekenden en werknemers is het verwerven van deze vaardigheden van cruciaal belang voor hun toekomst. Met deze Engelstalige training van LinkedIn Learning leer je alles over de technische vaardigheden die jou helpen om te slagen in de digitale wereld. Door middel van video’s krijg je uitleg over uiteenlopende onderwerpen die je helpen om efficiënt en veilig te werken.

Samenwerken
MBO Gratis Zelfstudie

Online samenwerken heeft, net als thuiswerken, een flinke vlucht genomen. Om flexibel samen te werken vanaf - en met collega’s op - andere locaties, is het belangrijk dat je weet welke middelen je inzet om dit online en efficiënt te doen. Met deze Engelstalige trainingen van LinkedIn Learning leer je de basis van het online samenwerken en communiceren. Door middel van video’s krijg je uitleg over de mogelijkheden van het digitale werken en op welke manier jij dit kan inzetten. 

Foundational skills
MBO Gratis Zelfstudie

Er zijn ontzettend veel digitale middelen om optimaal en digitaal samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan MS Teams, Zoom en Webex. Allemaal tools om online te vergaderen en samen te werken. Maar welke pas je wanneer toe? LinkedIn Learning heeft alle veelgebruikte programma’s uit het bedrijfsleven op een rij gezet. In handige video’s nemen ze je mee langs deze programma’s en helpen ze je om vaardigheden te verwerven om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. 

Professional Scrum Master (PSM I)
MBO-3 Gratis Virtual classroom

In deze praktijkgerichte, intensieve, training worden alle aspecten van het scrumframework inzichtelijk gemaakt, zodat je na deze training scrum optimaal kunt inzetten binnen je organisatie.

Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900)
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de basis functionaliteiten en mogelijkheden van algemene cloud computing concepten en die specifiek van Microsoft Azure.

Azure Data Fundamentals (DP-900)
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Volg de DP-900 training Microsoft Azure Data Fundamentals. In deze training leer je de basisprincipes van databaseconcepten in een cloudomgeving, krijg je basisvaardigheden in clouddataservices en bouw je aan fundamentele kennis van clouddataservices op binnen Microsoft Azure.

Introduction to SQL Databases
MBO-4 Gratis Virtual classroom

Deze training is bedoeld voor mensen die willen overstappen naar een professionele databaserol of wiens functie wordt uitgebreid met database-elementen. De training beschrijft fundamentele databaseconcepten, waaronder databasetypen, databasetalen en databaseontwerpen.

Python Fundamentals
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Python is een van de meest dynamische programmeertalen die er bestaat voor webontwikkeling, scripting en big data. Tijdens deze training ga je aan de slag met het werken met Python in de praktijk. Welke verschillende (ingebouwde) functies kun je gebruiken? En welke soorten comprehensions kun je toepassen? Dit en veel meer onderwerpen worden toegelicht, zodat je het werken met Python direct in praktijk kunt brengen.

Microsoft Power BI Data Analyst (PL-300)
HBO Gratis Klassikaal

Volg de Microsoft Power BI Data Analyst (PL-300) en leer meer over de methoden en best practices die aansluiten bij de zakelijke en technische vereisten voor het modelleren, visualiseren en analyseren van gegevens met Power BI.

Designing and Implementing Microsoft DevOps solutions (AZ-400)
HBO Gratis Virtual classroom

Als DevOps-professional verbeter je de delivery door het optimaliseren van werkwijzen, het verbeteren van communicatie en samenwerking en door automatisering. Je zorgt voor het ontwerp en de implementatie van strategieën van code en infrastructuur. Met deze training zet je hiervoor de eerste stap. Je kunt je zo ontwikkelen tot DevOps-professional met de certificering Microsoft Azure DevOps Solutions.