Data scientist

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Hoe de toekomst er wel uit zou kunnen zien wordt inzichtelijk gemaakt door de data scientist. Een mooie rol voor iemand die sterk analytisch is..

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

De data scientist analyseert data uit online (websites, social media) of offline bronnen (interne systemen van het bedrijf) en verwerkt deze in prognoses. Daarvoor gebruikt hij algoritmes.  Op basis van deze prognoses neemt het management strategische en taktische beslissingen voor een bedrijf. 

Een data scientist is analytisch, besluitvaardig en brengt structuur aan. Verder is hij resultaatgericht en in staat originele oplossingen te bedenken.

Een data scientist is specialist in grote databases en datamodellen, heeft kennis van programmeren en het maken van simulaties, scenario-analyses en algoritmes. 

Data scientists vind je in grote organisaties waar het erg belangrijk is data goed vast te leggen om die te kunnen analyseren. Dat kunnen bijvoorbeeld telecommunicatiebedrijven zijn, logistieke bedrijven, banken, verzekeraars of overheidsinstellingen.

Een data scientist moet goed kunnen analyseren en structureren.  Hij moet algoritmen kunnen schrijven om om deze analyses mogelijk te maken. Hij moet kunnen adviseren en zaken dus ook goed kunnen verwoorden. 

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Data scientist?