Systeem engineer

De IT puzzel leggen voor grote organisaties, met een logische combinatie alle IT oplossingen: dat drijft een system engineer. 

Bekijk het leerpad

Een systeem engineer adviseert over de ontwikkeling en realisatie van een of meerdere systemen. Hij of zij bepaalt de technische specificaties van het systeem met onder andere servers, netwerken, printers, cloud toepassingen en hulpmiddelen voor datacommunicatie.

De rol die een systeem engineer vervult is sterk gericht op het afstemmen van het ontwerp met klanten of opdrachtgevers. De systeem engineer werkt vaak namens de organisatie voor derden wat betekent dat hij vrij zelfstandig vanuit zijn vakkennis moet opereren. Het ontwikkelen en planmatig begeleiden van het ontwerp naar een werkend geheel staat centraal bij de werkzaamheden. Dat betekent dat een systeem engineer zowel betrokken is bij de ontwikkeling van het gevraagde systeem als bij de implementaie bij de klant/opdrachtgever. Een systeem engineer moet goed kunnen omgaan met dilemma's zowel vakmatig als in relatie met interne en externe opdrachtgevers dat vergt een integere, heldere en verklarende opstelling. 

Een systeem engineer heeft kennis van het ontwerp, beheer en onderhoud van systemen, servers, netwerken en werkplekinrichtingen. Daarnaast weet hij alles van cloudoplossingen, VoIP, datacommunicatie en projectmanagement.

Middelgrote tot grote organisaties zullen veelal  zelf een systeem engineer in dienst hebben. Grote productiebedrijven, financiĆ«le instellingen, overheidsinstanties: het is slechts een greep uit de organisaties waar system engineers werken.

Een systeem engineer is vaardig in het verzamelen en interpreteren van informatie en het ontwerpen van een oplossing die aansluit bij de klantbehoefte. Hij of zij kan een voorstel goed onderbouwen en voortgang presenteren.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Systeem engineer?

System engineer