Systeem engineer

Overzie je het geheel van IT oplossingen en toepassingen? Dan voeg je als systeem engineer waarde toe aan veel organisaties.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een systeem engineer adviseert over de ontwikkeling en realisatie van een of meerdere systemen. Hij of zij bepaalt de technische specificaties van het systeem met onder andere servers, netwerken, printers, cloud toepassingen en hulpmiddelen voor datacommunicatie.

De rol die een systeem engineer vervult is sterk gericht op het afstemmen van het ontwerp met klanten of opdrachtgevers. De systeem engineer werkt vaak namens de organisatie voor derden wat betekent dat hij vrij zelfstandig vanuit zijn vakkennis moet opereren. Het ontwikkelen en planmatig begeleiden van het ontwerp naar een werkend geheel staat centraal bij de werkzaamheden. Dat betekent dat een systeem engineer zowel betrokken is bij de ontwikkeling van het gevraagde systeem als bij de implementaie bij de klant/opdrachtgever. Een systeem engineer moet goed kunnen omgaan met dilemma's zowel vakmatig als in relatie met interne en externe opdrachtgevers dat vergt een integere, heldere en verklarende opstelling. 

Een systeem engineer heeft kennis van het ontwerp, beheer en onderhoud van systemen, servers, netwerken en werkplekinrichtingen. Daarnaast weet hij alles van cloudoplossingen, VoIP, datacommunicatie en projectmanagement.

Middelgrote tot grote organisaties zullen veelal  zelf een systeem engineer in dienst hebben. Grote productiebedrijven, financiële instellingen, overheidsinstanties: het is slechts een greep uit de organisaties waar system engineers werken.

Een systeem engineer is vaardig in het verzamelen en interpreteren van informatie en het ontwerpen van een oplossing die aansluit bij de klantbehoefte. Hij of zij kan een voorstel goed onderbouwen en voortgang presenteren.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Systeem engineer?

System engineer

Soft skills
MBO Gratis Zelfstudie

Soft skills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden die het (samen)werken makkelijker en efficiënter maken. In veel vacatures zul je zien dat soft skills gevraagd worden, of zelfs vereist zijn, om een functie succesvol uit te voeren. In sollicitatiegesprekken komen deze skills ook heel goed van pas. Is je werkervaring gelijk aan die van een andere sollicitant? Dan zijn je soft skills dé vaardigheden waarop je je onderscheidt.

Digitale vaardigheden
MBO Gratis Zelfstudie

Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij moet je over digitale vaardigheden beschikken. Voor veel werkzoekenden en werknemers is het verwerven van deze vaardigheden van cruciaal belang voor hun toekomst. Met deze Engelstalige training van LinkedIn Learning leer je alles over de technische vaardigheden die jou helpen om te slagen in de digitale wereld. Door middel van video’s krijg je uitleg over uiteenlopende onderwerpen die je helpen om efficiënt en veilig te werken.

Samenwerken
MBO Gratis Zelfstudie

Online samenwerken heeft, net als thuiswerken, een flinke vlucht genomen. Om flexibel samen te werken vanaf - en met collega’s op - andere locaties, is het belangrijk dat je weet welke middelen je inzet om dit online en efficiënt te doen. Met deze Engelstalige trainingen van LinkedIn Learning leer je de basis van het online samenwerken en communiceren. Door middel van video’s krijg je uitleg over de mogelijkheden van het digitale werken en op welke manier jij dit kan inzetten. 

Foundational skills
MBO Gratis Zelfstudie

Er zijn ontzettend veel digitale middelen om optimaal en digitaal samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan MS Teams, Zoom en Webex. Allemaal tools om online te vergaderen en samen te werken. Maar welke pas je wanneer toe? LinkedIn Learning heeft alle veelgebruikte programma’s uit het bedrijfsleven op een rij gezet. In handige video’s nemen ze je mee langs deze programma’s en helpen ze je om vaardigheden te verwerven om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. 

Networking Fundamentals
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Deze training behandelt inzicht in netwerkinfrastructuren en de bijbehorende netwerkprotocollen en -services.

Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900)
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de basis functionaliteiten en mogelijkheden van algemene cloud computing concepten en die specifiek van Microsoft Azure.

Introduction to SQL Databases
MBO-4 Gratis Virtual classroom

Deze training is bedoeld voor mensen die willen overstappen naar een professionele databaserol of wiens functie wordt uitgebreid met database-elementen. De training beschrijft fundamentele databaseconcepten, waaronder databasetypen, databasetalen en databaseontwerpen.

ITIL 4 Foundation
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de best practices met betrekking tot processen, rollen en verantwoordelijkheden binnen projectmanagement. Waardoor de deelnemer effectief IT-dienstverleningen kan sturen en managen.

CompTIA Network+
MBO-4 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de basisbegrippen netwerken, netwerkmodellen en de daarin behorende netwerkprotocollen.