Systeem engineer

Overzie je het geheel van IT oplossingen en toepassingen? Dan voeg je als systeem engineer waarde toe aan veel organisaties.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een systeem engineer adviseert over de ontwikkeling en realisatie van een of meerdere systemen. Hij of zij bepaalt de technische specificaties van het systeem met onder andere servers, netwerken, printers, cloud toepassingen en hulpmiddelen voor datacommunicatie.

Een systeem engineer kan goed communiceren, is servicegericht. Hij is pragmatisch en planmatig, denkt in oplossingen en mogelijkheden.

Een systeem engineer heeft kennis van het ontwerp, beheer en onderhoud van systemen, servers, netwerken en werkplekinrichtingen. Daarnaast weet hij alles van cloudoplossingen, VoIP, datacommunicatie en projectmanagement.

Middelgrote tot grote organisaties zullen veelal  zelf een systeem engineer in dienst hebben. Grote productiebedrijven, financiĆ«le instellingen, overheidsinstanties: het is slechts een greep uit de organisaties waar system engineers werken.

Een systeem engineer is vaardig in het verzamelen en interpreteren van informatie en het ontwerpen van een oplossing die aansluit bij de klantbehoefte. Hij of zij kan een voorstel goed onderbouwen en voortgang presenteren.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Systeem engineer?