Netwerk engineer

Je houdt van IT? Voor ingewikkelde vraagstukken loop je niet weg? Je bent oplossingsgericht, pragmatisch en pakt door? Wellicht  is de rol van netwerk engineer dan iets voor jou.

Bekijk het leerpad

Een netwerk engineer ontwerpt, implementeert en beheert complexe netwerken die stabiel functioneren, voldoen aan veiligheidseisen en in de toekomst verder kunnen worden aangepast of uitgebreid. 

De rol die een netwerk engineer vervult is sterk gericht op het ontwerpen en werkend maken van een netwerk van applicaties binnen een organisatie op basis van een bruikbare analyse van de klantbehoefte. Het verzamelen en ordenen van de benodigde data zoals bedrijfsdoelen en andere richtinggevende documenten of data behoort tot de kerntaken. in de benadering. Dat betekent dat een netwerk engineer uitgaande van de strategische en tactische doelstellingen van de organisatie een plan schrijft over hoe volgens de kennis van het vak een dergelijk ontwerp gerealiseerd kan worden maar daarbij rekening houdt van voortschrijdend inzicht bij zijn opdrachtgevers. Dat vergt een flexibele houding waarbij de grenzen van het mogelijke en wenselijke voortdurend onderwerp van gesprek zijn alsmede de consequenties van eventuele aanpassingen. 

 

Een netwerk engineer heeft kennis van netwerken, netwerkbeheer, beveiligingstechnologie├źn (firewalls), routers en switches.

Netwerk engineers kunnen werken voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en aanleggen van netwerken of voor grote organisaties (in bijvoorbeeld telecommunicatie) die zelf complexe netwerken hebben die feilloos moet functioneren.

Een netwerk engineer  is goed in het ontwerpen op basis van de klantbehoefte en daarvoor informatie verzamelen en begrijpen. Een netwerk engineer stuurt voornamelijk op inhoud.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Netwerk engineer?

Leerpad Netwerk engineer