Functioneel beheerder

Systemen die werken. Het klinkt simpel maar dat gaat niet vanzelf. Dus de functioneel beheerder vervult in veel organisaties een cruciale rol.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

De functioneel beheerder zorgt ervoor dat de gebruikers de juiste informatie, mogelijkheden en bevoegdheden hebben om met een applicatie te kunnen werken. Ook signaleert hij problemen bij het gebruik zodat stroringen kunnen worden verholpen of verbeteringen doorgevoerd.

Een functioneel beheerder denkt en handelt kritisch, inventariseert problemen en kijkt naar oplossingen en risico’s. Hij of zij is sterk organiserend en past regels toe.

Een functioneel beheerder heeft een goede kennis van organisatieprocessen, methoden en technieken voor informatieanalyse en testmethodieken.

In wat grotere organisaties zul je functioneel beheerders tegenkomen. Bij kleinere organisaties wordt functioneel beheer van de IT systemen vaak uitbesteed en zal men geen eigen functioneel beheerder in dienst hebben.

Een functioneel beheerder lost problemen op die gebruikers ervaren. Hij kan goed vragen stellen en luisteren om het probleem goed te doorgronden. Hij kan goed uitleggen en het gebruiken van functionaliteiten goed schriftelijk verwoorden, bijvoorbeeld ook in documentatie.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Functioneel beheerder?