Financieel analist

Een bedrijf dat financieel gezond is en gezond wil blijven, heeft specialisten nodig die hier dag in dag uit op gefocust zijn. Een financieel analist volgt op de voet wat er speelt op financieel gebied in de economie, de markt en het bedrijf. Zo helpt de financieel analist bedrijven om de juiste keuzes te maken voor de toekomst.

Bekijk het leerpad

Een financieel analist volgt en analyseert de ontwikkelingen in de economie, de markt en de eigen organisatie. Hij of zij maakt risicoanalyses, probeert de impact van bepaalde gebeurtenissen of beleidsveranderingen in te schatten en rapporteert en adviseert hierover hij aan de controller of de directie.

De rol die een financieel analist vervult is sterk gericht op het efficiënt en effectief omgaan met de bedrijfsdata van opdrachtgever. Het vertalen van bedrijfsprocessen naar volgbare en meetbare data en de daaruit volgende conclusies of scenario's kun je beschrijven als de hoofdtaak van een financieel analist en is dus breder dan geld allen. De financieel analist is verantwoordelijk van de analyse van deze data, dient ze vervolgens in gewone mensen taal te interpreteren en te presenteren.  Dat vergt niet alleen financieel inzicht maar ook tactisch en strategisch kunnen denken daarbij vasthouden aan de onderliggende realiteit en bedrijfsdoelen.

Een financieel analist heeft een gedegen financiële kennis (kostensoorten, rapportages, prognoses) en de modellen om deze te analyseren.

 

Een financieel analist werkt vaak op de financiële afdeling van grotere profit of non-profit organisaties. Je vindt financieel analisten ook bij adviesorganisaties die ze dan bij opdrachtgevers inzetten.

Een financieel analist kan goed cijfermatige gegevens interpreteren en verbanden leggen. Hij of zij overtuigt ook op basis van cijfers, kan goed financiële data presenteren en staat voor zijn of haar conclusies.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Financieel analist?

Leerpad Financieel analist