Financieel analist

Een specialist in cijfers die ervoor zorgt dat een organisatie op koers blijft. De rol van financieel analist blijft een belangrijke en gewaardeerde rol.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een financieel analist volgt en analyseert de ontwikkelingen in de economie, de markt en de eigen organisatie. Hij of zij maakt risicoanalyses, probeert de impact van bepaalde gebeurtenissen of beleidsveranderingen in te schatten en rapporteert en adviseert hierover hij aan de controller of de directie.

Een financieel analist kan goed cijfermatige gegevens interpreteren en verbanden leggen. Hij of zij overtuigt ook op basis van cijfers, kan goed financiële data presenteren en staat voor zijn of haar conclusies.

Een financieel analist heeft een gedegen financiële kennis (kostensoorten, rapportages, prognoses) en de modellen om deze te analyseren.

 

Een financieel analist werkt vaak op de financiële afdeling van grotere profit of non-profit organisaties. Je vindt financieel analisten ook bij adviesorganisaties die ze dan bij opdrachtgevers inzetten.

Een financieel analist is bedreven in het verzamelen en analyseren van (financiële) gegevens. Vanuit de analyse kan hij goed onderbouwd adviseren over financiële en beleidsbeslissingen. Een financieel analist kan prognoses opstellen en uitleggen hoe deze zijn opgebouwd.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Financieel analist?