Netwerkbeheerder

Het netwerk draaiend en beschikbaar houden. Een goede netwerkbeheerder is onmisbaar in veel organisaties!

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van het computernetwerk van een organisatie. Daartoe behoren onder andere servers, werkstations, printers. Naast de technische aspecten is ook de beveiliging een belangrijk aandachtsveld.

 

De rol die een netwerkbeheerder vervult is sterk gericht op het instanthouden en actualiseren van het bedrijfsnetwerk en de toepasbaarheid ervan voor alle medewerkers. Het inrichten en beheren van het netwerk is dan ook een kerntaak. Daar hoort ook bij deze specifieke kennis daar waar mogelijk en zinvol overdragen aan collega's. Dat betekent dat een netwerkbeheerder zowel betrokken is bij het onderhoud en beheer van het netwerk als bij de afstemming met collega's over gebruik, authorisatie en toepasbaarheid.  Dat vergt een structurerende, slagvaardige maar ook op samenwerking gerichte houding.

Een netwerkbeheerder moet goed thuis zijn in netwerkinfrastructuren, het implementeren van hard- en softwareoplossingen en het onderhoud van computersystemen.

In heel veel organisaties, profit en non profit, is een feilloos werkend netwerk van groot belang dus hebben ze hun eigen netwerkbeheerders. Bij kleinere organisaties wordt deze rol vaak ingevuld door externe bedrijven die ingeschakeld worden als zich problemen met het netwerk voor doen.

Een netwerkbeheerder is sterk in het oplossen van problemen en het toepassen van regels. Hij of zij is sterk organiserend en bedreven in het opbouwen en onderhouden van de relaties met belanghebbers.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Netwerkbeheerder?

Leerpad Netwerkbeheerder

Soft skills
MBO Gratis Zelfstudie

Soft skills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden die het (samen)werken makkelijker en efficiënter maken. In veel vacatures zul je zien dat soft skills gevraagd worden, of zelfs vereist zijn, om een functie succesvol uit te voeren. In sollicitatiegesprekken komen deze skills ook heel goed van pas. Is je werkervaring gelijk aan die van een andere sollicitant? Dan zijn je soft skills dé vaardigheden waarop je je onderscheidt.

Digitale vaardigheden
MBO Gratis Zelfstudie

Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij moet je over digitale vaardigheden beschikken. Voor veel werkzoekenden en werknemers is het verwerven van deze vaardigheden van cruciaal belang voor hun toekomst. Met deze Engelstalige training van LinkedIn Learning leer je alles over de technische vaardigheden die jou helpen om te slagen in de digitale wereld. Door middel van video’s krijg je uitleg over uiteenlopende onderwerpen die je helpen om efficiënt en veilig te werken.

Samenwerken
MBO Gratis Zelfstudie

Online samenwerken heeft, net als thuiswerken, een flinke vlucht genomen. Om flexibel samen te werken vanaf - en met collega’s op - andere locaties, is het belangrijk dat je weet welke middelen je inzet om dit online en efficiënt te doen. Met deze Engelstalige trainingen van LinkedIn Learning leer je de basis van het online samenwerken en communiceren. Door middel van video’s krijg je uitleg over de mogelijkheden van het digitale werken en op welke manier jij dit kan inzetten. 

Foundational skills
MBO Gratis Zelfstudie

Er zijn ontzettend veel digitale middelen om optimaal en digitaal samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan MS Teams, Zoom en Webex. Allemaal tools om online te vergaderen en samen te werken. Maar welke pas je wanneer toe? LinkedIn Learning heeft alle veelgebruikte programma’s uit het bedrijfsleven op een rij gezet. In handige video’s nemen ze je mee langs deze programma’s en helpen ze je om vaardigheden te verwerven om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. 

IT administrator
MBO Gratis Zelfstudie

Droom jij van een carrière als netwerkbeheerder? Begrijpelijk! Het is een zeer uitdagende en diverse baan. Als netwerkbeheerder ben je verantwoordelijk van de infrastructuur en de beveiliging tot het oplossen van problemen en storingen. Hoe dit in zijn werk gaat leer je in de trainingen van LinkedIn Learning. Kortom: alle handvatten die jou verder helpen in je toekomstige carrière. En een ideale voorbereiding op het CompTIA Network+ (N10-007) examen.

IT help desk technician
MBO Gratis Zelfstudie

Ben je klant- en servicegericht en heb je een probleemoplossende houding? Dan bezit je de ideale eigenschappen van een IT support/help desk technician. LinkedIn Learning helpt je om de vaardigheden die hierbij komen kijken te ontwikkelen. Van het installeren en onderhouden van apparaten en software tot beveiligen van de organisatie en het netwerk. Door deze training te volgen bereid je je uitstekend voor op het CompTIA A+ examen. 

Networking Fundamentals
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Deze training behandelt inzicht in netwerkinfrastructuren en de bijbehorende netwerkprotocollen en -services.

Microsoft Azure Fundamentals (AZ-900)
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de basis functionaliteiten en mogelijkheden van algemene cloud computing concepten en die specifiek van Microsoft Azure.

Introduction to SQL Databases
MBO-4 Gratis Virtual classroom

Deze training is bedoeld voor mensen die willen overstappen naar een professionele databaserol of wiens functie wordt uitgebreid met database-elementen. De training beschrijft fundamentele databaseconcepten, waaronder databasetypen, databasetalen en databaseontwerpen.

ITIL 4 Foundation
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de best practices met betrekking tot processen, rollen en verantwoordelijkheden binnen projectmanagement. Waardoor de deelnemer effectief IT-dienstverleningen kan sturen en managen.

CompTIA Network+
MBO-4 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de basisbegrippen netwerken, netwerkmodellen en de daarin behorende netwerkprotocollen.