Netwerkbeheerder

Een goed functionerend netwerk met tevreden gebruikers is het ultieme doel voor een netwerkbeheerder. De realiteit is vaak echter anders dus ben je als netwerkbeheerder van grote waarde voor organisaties die niet kunnen werken zonder hun netwerken.

Bekijk het leerpad

Een netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van het computernetwerk van een organisatie. Daartoe behoren onder andere servers, werkstations, printers. Naast de technische aspecten is ook de beveiliging een belangrijk aandachtsveld.

 

De rol die een netwerkbeheerder vervult is sterk gericht op het instanthouden en actualiseren van het bedrijfsnetwerk en de toepasbaarheid ervan voor alle medewerkers. Het inrichten en beheren van het netwerk is dan ook een kerntaak. Daar hoort ook bij deze specifieke kennis daar waar mogelijk en zinvol overdragen aan collega's. Dat betekent dat een netwerkbeheerder zowel betrokken is bij het onderhoud en beheer van het netwerk als bij de afstemming met collega's over gebruik, authorisatie en toepasbaarheid.  Dat vergt een structurerende, slagvaardige maar ook op samenwerking gerichte houding.

Een netwerkbeheerder moet goed thuis zijn in netwerkinfrastructuren, het implementeren van hard- en softwareoplossingen en het onderhoud van computersystemen.

In heel veel organisaties, profit en non profit, is een feilloos werkend netwerk van groot belang dus hebben ze hun eigen netwerkbeheerders. Bij kleinere organisaties wordt deze rol vaak ingevuld door externe bedrijven die ingeschakeld worden als zich problemen met het netwerk voor doen.

Een netwerkbeheerder is sterk in het oplossen van problemen en het toepassen van regels. Hij of zij is sterk organiserend en bedreven in het opbouwen en onderhouden van de relaties met belanghebbers.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Netwerkbeheerder?

Leerpad Netwerkbeheerder