Netwerkbeheerder

Het netwerk draaiend en beschikbaar houden. Een goede netwerkbeheerder is onmisbaar in veel organisaties!

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van het computernetwerk van een organisatie. Daartoe behoren onder andere servers, werkstations, printers. Naast de technische aspecten is ook de beveiliging een belangrijk aandachtsveld.

Een netwerkbeheerder is gericht op samenwerken met alle belanghebbers. Hij stelt het oplossen van eventuele problemen centraal. Daarbij is hij zelfstandig, gestructureerd en slagvaardig.

Een netwerkbeheerder moet goed thuis zijn in netwerkinfrastructuren, het implementeren van hard- en softwareoplossingen en het onderhoud van computersystemen.

In heel veel organisaties, profit en non profit, is een feilloos werkend netwerk van groot belang dus hebben ze hun eigen netwerkbeheerders. Bij kleinere organisaties wordt deze rol vaak ingevuld door externe bedrijven die ingeschakeld worden als zich problemen met het netwerk voor doen.

In de rol van netwerkbeheerder is het opzetten en goed onderhouden van (veilige) netwerken van groot belang. Dat vraagt om samenwerken, afstemmen en overdracht van kennis. Communiceren en organiseren zijn dus belangrijke vaardigheden.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Netwerkbeheerder?