Information security officer

Organisaties zijn kwetsbaar geworden met de grote hoeveelheden informatie die ze opslaan, dat beveiligen ervan een sleutelrol is geworden. De information security officer is dus cruciaal.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een information security officer is verantwoordelijk voor het implementeren en toepassen van beleid om informatie in een organisatie voldoende te beveiligen. Daarnaast verzorgt de information security officer trainingen en audits om het bewustzijn te vergroten, toepassing van de procedures te controleren en waar nodig processen aan te passen.

Een information security officer overziet het geheel, is goed in het structureren en verbeteren van informatiebeveiliging.  Daarbij moet hij goed onderbouwd adviseren. Zijn bevindingen en voorstellen moet hij goed kunnen communiceren en rapporteren.

Een information security officer heeft kennis van risicomanagement, informatiebeveiligingsmanagement, projectmanagement en het opstellen van beleid, standaarden en procedures.

Organisaties waar veel bedrijfsgevoelige of persoonlijke informatie wordt opgeslagen en verwerkt, kunnen niet zonder een information security officer, die zorgt voor beveiliging van deze gegevens. Denk daarbij naast bedrijven ook aan organisaties als de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst, UWV en overheden.

Een information security officer kan goed analyseren en zaken op elkaar afstemmen. Hij kan zich goed uitdrukken, mondeling en schriftelijk. Hij kan beleid formuleren en het toepassen ervan monitoren. Verder is het van belang dat een information security officer de mensen in een organisatie kan overtuigen van het belang van het toepassen van richtlijnen.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Information security officer?