Softwareontwikkelaar

Op basis van wat een opdrachtgever nodig heeft, goed werkende computerprogramma's bedenken en ontwikkelen: dat is de rol van een softwareontwikkelaar. Omdat software voortdurend moet worden aangepast of vernieuwd, is dit zeker een beroep met toekomst.

Bekijk het leerpad

Een softwareontwikkelaar  maakt eerst een ontwerp voor de software, afgestemd op het vraagstuk van de klant. Daarna schrijft hij of zij de software in een bepaalde programmeertaal. De volgende stap is testen of de software werkt volgens de bepaalde specificaties. Na implementatie zorgt de softwareontwikkelaar dat de software wordt verbeterd en onderhouden. Alles gaat in nauw overleg met de opdrachtgever voor wie je de softwareoplossing maakt. 

 

De rol die een software ontwikkelaar vervult is sterk gericht op het realiseren van dat wat door de klant of opdrachtgever is bedacht als een nuttige en zinvolle applicatie. Het kritsch doorlopen van concepten en ideeen en deze toetsen aan de haalbaarheid en maakbaarheid vormt een hoofdtaak van de softwareontwikkelaar. Vanuit de kennis van software ontwikkeling de opdrachtgever hier inzicht in geven hoort daar bij. Dat betekent dat een softwareontwikkelaar niet alleen goed moet zijn in zijn vak of specifieke ontwikkeltaal maar ook het gesprek en vaak zelfs de discussie aan moet gaan met klanten over de mogelijkheden en grenzen van software.  Dat vergt een zelfstandige en integere opstelling. 

Een softwareontwikkelaar heeft een grondige kennis van computertalen, specificaties voor functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid, interfaces, softwaredocumentatie, testmethodieken en -protocollen en implementatieprocessen.

 

Softwareontwikkelaars werken meestal bij bedrijven die zich richten op het ontwikkelen van software. Soms zullen (grote) organisaties hun eigen softwareoplossingen creëren en kom je ook daar softwareontwikkelaars tegen.

Een softwareontwikkelaar kijkt sterk naar klantbehoefte als basis voor het softwareontwerp. Hij of zij verzamelt en gebruikt informatie, werkt met modellen en maakt procesontwerpen. Een softwareontwikkelaar is ook zeker creatief.

 

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Softwareontwikkelaar?

Leerpad Softwareontwikkelaar