Informatieanalist

Inzicht in informatiestromen: dat is heel belangrijker geworden in veel organisatie. Dus de informatieanalist die daar een belangrijke bijdrage aan levert, heeft goede vooruitzichten in de arbeidsmarkt.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een informatieanalist analyseert bedrijfsprocessen en informatiestromen binnen een organisatie. Op basis van deze analyse doet hij of zij voorstellen tot verbetering van de inrichting van automatiseringsoplossingen. Dat kunnen standaard of maatwerkoplossingen zijn waardoor een bedrijf uiteindleijk efficiënter kan werken. 

Een informatieanalist heeft een brede blik op de markt, onderzoekt en richt zicht op data die relevant is. Hij of zij is gericht op het creëren van samenhang. Bij het adviseren zal een informatieanalist zich onafhankelijk opstellen en de data leidend laten zijn. Hij zal dus niet zaken mooier voorstellen dan ze zijn, alleen om de opdrachtgever een plezier te doen.

Een informatieanalist heeft kennis van methodieken om informatie te analyseren, architectuurmethoden en manieren om te modelleren.

 

Informatieanalisten werken bij overheden of grotere bedrijven, die bedrijfsprocessen willen verbeteren en informatiestromen willen automatiseren. Zodat ze beter inzicht krijgen. Een informatieanalist werkt hierbij nauw samen met business analisten en softwareontwikkelaars.

De informatieanalist onderzoekt, analyseert, optimaliseert en automatiseert informatiestromen van een organisatie. Hij adviseert over systemen waarmee informatie kan worden beheerd. Hij richt processen in rond de informatiestromen.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Informatieanalist?