Grafisch ontwerper

Boodschappen omzetten in beelden. Niet alleen creatief maar zeker ook effectief communiceren, dat wil een goede grafisch ontwerper.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een grafisch ontwerper vertaalt een merk of een boodschap naar beeld. Hij of zij ontwerpt (delen van) communicatiemiddelen zoals logo’s, brochures, posters, reclameborden, reclamecampagnes en websites. Uiteraard in lijn met de huisstijl van het bedrijf of merk en afgestemd op de boodschap en de doelgroep.

De rol die een grafisch ontwerper vervult is sterk gericht op het verbeelden van de missie, visie en doelen van een organisatie niet alleen door het gebruik van beelden maar ook door kleur en de indeling van de website en andere visuele uitingen van de organisatie. Inlevingsvermogen en verbeelding zijn kernactiviteiten van deze functie. Het doorvragen naar de kern, met opdrachtgevers doorlopen van een creatief proces en het versterken van het bedrijfsimago behoren tot de taken van de grafische ontwikkelaar. Dat vergt een creatieve en stimulerend houding die zich enerzijds kenschetst enerzijds door zich in te kunnen leven in de doelen en werkwijze van de organisatie en anderzijds door de aansluiting bij vak- en marktontwikkelingen.

Een grafisch vormgever heeft kennis van vormgeving, typografie, Desktop Publishing software, media en marketingcommunicatie.

Over het algemeen vind je grafisch ontwerpers bij (marketing)communicatie- en reclamebureaus. Ook zijn er grotere organisaties ,die relatief veel communicatiemiddelen en -uitingen maken en daarom zelf een of meer grafisch ontwerper in dienst hebben.

Een grafisch ontwerper kan goed klantideeën verbeelden en presenteren en daarbij feedback verwerken of weerleggen. Gevoel en emotie zijn belangrijk daarbij. Hij of zij kan goed verwoorden waarom hij bepaalde keuzes maakt.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Grafisch ontwerper?

Leerpad Grafisch ontwerper

Soft skills
MBO Gratis Zelfstudie

Soft skills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden die het (samen)werken makkelijker en efficiënter maken. In veel vacatures zul je zien dat soft skills gevraagd worden, of zelfs vereist zijn, om een functie succesvol uit te voeren. In sollicitatiegesprekken komen deze skills ook heel goed van pas. Is je werkervaring gelijk aan die van een andere sollicitant? Dan zijn je soft skills dé vaardigheden waarop je je onderscheidt.

Digitale vaardigheden
MBO Gratis Zelfstudie

Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij moet je over digitale vaardigheden beschikken. Voor veel werkzoekenden en werknemers is het verwerven van deze vaardigheden van cruciaal belang voor hun toekomst. Met deze Engelstalige training van LinkedIn Learning leer je alles over de technische vaardigheden die jou helpen om te slagen in de digitale wereld. Door middel van video’s krijg je uitleg over uiteenlopende onderwerpen die je helpen om efficiënt en veilig te werken.

Samenwerken
MBO Gratis Zelfstudie

Online samenwerken heeft, net als thuiswerken, een flinke vlucht genomen. Om flexibel samen te werken vanaf - en met collega’s op - andere locaties, is het belangrijk dat je weet welke middelen je inzet om dit online en efficiënt te doen. Met deze Engelstalige trainingen van LinkedIn Learning leer je de basis van het online samenwerken en communiceren. Door middel van video’s krijg je uitleg over de mogelijkheden van het digitale werken en op welke manier jij dit kan inzetten. 

Foundational skills
MBO Gratis Zelfstudie

Er zijn ontzettend veel digitale middelen om optimaal en digitaal samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan MS Teams, Zoom en Webex. Allemaal tools om online te vergaderen en samen te werken. Maar welke pas je wanneer toe? LinkedIn Learning heeft alle veelgebruikte programma’s uit het bedrijfsleven op een rij gezet. In handige video’s nemen ze je mee langs deze programma’s en helpen ze je om vaardigheden te verwerven om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. 

Graphic designer
MBO Gratis Zelfstudie

Ben jij creatief en bruis je van inspiratie? Dan schuilt er een grafisch designer in je. Om je op weg te helpen in dit mooie beroep heeft LinkedIn Learning een reeks handige (Engelstalige) video’s gemaakt om de competenties te ontwikkelen die je hiervoor nodig hebt. Denk aan het creëren van visuele concepten die inspireren, informeren en transformeren. Die je met behulp van toonaangevende tools als InDesign, Illustrator en Photoshop ontwikkelt.