GIS specialist

Wat ooit handmatig werd ingetekend in kaarten ligt nu digitaal vast. Dankzij de GIS specialist die beheer en analyse van gegevens mogelijk maakt. Een rol met toekomst!

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een GIS specialist modelleert, verzamelt en analyseert geografische data (over o.a. wegen, waterwegen, bebouwing) met behulp van een Geografisch Informatie Systeem (GIS). Deze gegevens worden bijvoorbeeld gebruikt voor bestemmingsplannen en aanleg van en onderhoud aan de infrastructuur (wegen, waterleidingen e.d.).

Een GIS specialist werkt sterk volgens modellen, is goed in het verzamelen en gebruiken van informatie, verzamelt feiten. Hij ordent data en interpreteert deze. Een GIS specialist kan deze data ook goed presenteren en staat voor zijn of haar conclusies.

Een GIS specialist heeft kennis van Geo-databases, data analyse en scripting waarmee veel voorkomendet aken worden geautomatiseerd.

GIS specialisten werken bij overheden (provincies, gemeenten), waterschappen en nutsbedrijven (gas, water, elektriciteit, telecom). Daarnaast zijn commerciĆ«le organisaties geĆÆnteresseerd in geografische data om inzicht te hebben in verzorgingsgebieden en bijvoorbeeld een vestigingsplaats te bepalen.

Een GIS specialist is goed in het bouwen en beheren van databases om geografische data in op te kunnen slaan en te bewerken. Hij analyseert en interpreteert deze data en adviseert op basis hiervan.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als GIS specialist?