Data analist

Schrik jij niet van grote hoeveelheden data en ben je sterk in het filteren of opsporen van relevante informatie uit grote gegevensstromen? Help jij de organisatie aan betrouwbare gegevens die laten zien waar de organisatie staat? Verdiep je dan eens in de functie data analist.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een data analist verzamelt, analyseert en controleert gegevens (bijvoorbeeld cijfers uit interne bedrijfssystemen of onderzoeksresultaten) en verwerkt deze tot informatie die gebruikt kan worden bij het maken van prognoses (als input bij het nemen van beleidsbeslissingen).

Een data analist is geordend en gestructureerd heeft een scherp oog voor eventuele onjuiste of onlogische gegevens. Hij controleert dus data voor hij ze verwerkt tot informatie en rapportages.

Een data analist heeft kennis van organisatieprocessen, databases, programmeren en dan in het bijzonder de programmeertaal SQL.

Data analisten werken vaak in de commerciƫle sector, bij ICT-bedrijven of bij ICT-afdelingen van bedrijven. Daarnaast vind je ze bij onder meer banken, verzekeraars en overheidsorganisaties.

Een data analist kan kan goed ordenen, analyseren en verbanden leggen. Zo helpt hij de organisatie om inzicht te krijgen in data. Verder moet hij op basis van zijn analyse kunnen adviseren aan zijn opdrachtgever zodat de informatie gebruikt kan worden bij het toetsen en bijstellen van beleid.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Data analist?