Business intelligence specialist

Cijfers spreken voor zich? Een business intelligence specialist weet dat het anders ligt. De business intelligence specialist die het verhaal achter de cijfers inzichtelijk maakt, heeft goede vooruitzichten in de arbeidsmarkt.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een business intelligence specialist verzamelt, beoordeelt en verwerkt data. Deze verwerkt hij of zij in rapportages en adviezen waarmee de organisatie inzicht krijgt in de resultaten, ontwikkelingen en eventuele knelpunten. Databases worden voortdurend geactualiseerd, analyses gemaakt en rapportages opgesteld. Een business intelligence specialist is dus belangrijk in het scherp krijgen van de cijfers maar ook het verhaal achter de cijfers, zodat financiƫle en beleidsbeslissingen gefundeerd worden genomen..

 

Een business intelligence specialist is een strategisch denker met gevoel voor ondernemen. Hij kan goed analyseren en structureren. Hij is sterk in het verbinden van verschillende aspecten en het presenteren van conclusies en aanbevelingen.

Een business intelligence specialist doorziet organisatieprocessen en heeft kennis van methodieken om gegevens te analyseren. Daarnaast is hij goed thuis in databases en hulpmiddelen om data te visualiseren.

Business intelligence specialisten werken voor diverse, vaak wat grotere organisaties. Daarnaast werken business intelligence specialisten ook bij adviesorganisaties die ze als consultant inzetten bij opdrachtgevers.

Een  business intelligence specialist is bedreven in het verzamelen, beoordelen en verwerken van data. Vanuit de analyse moet hij inzichten en conclusies kunnen rapporteren en aanbevelingen doen over financieel en algemeen beleid van een organisatie. Advies- en presentatievaardigheden zijn dus ook belangrijke vaardigheden voor een business intelligence specialist.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Business intelligence specialist?