Accountmanager

Een scherp oog voor wat er in de markt speelt, een fijne neus voor kansen en een goed oor voor de wensen van klanten? Dan bezit je al een paar cruciale eigenschappen van een accountmanager.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Als accountmanager onderhoud je klantrelaties en werf je nieuwe klanten. Je bepaalt de klantbehoefte, demonstreert en presenteert producten en diensten. Je sluit contracten en overeenkomsten, verhoogt de omzet en winstgevendheid. Je verdiept je in marktontwikkelingen en de concurrentie. Contacten met klanten leg je vast in een klantinformatiesysteem en je rapporteert over je inspanningen en resultaten. 

 
Een accountmanager moet zich goed kunnen inleven in een (potentiële) klant en doelgericht zijn. Hij kan goed presenteren en onderhandelen. Daarbij komt ook het goed kunnen coördineren en regelen van alle verschillende aspecten van het werk: plannen, rapporteren, acties opvolgen, voortgang bewaken.

Een accountmanager is goed ingevoerd in de markt en de marktstructuur en kent de eigen producten en diensten maar ook die van de concurrenten. Hij of zij weet hoe het prospecteer- en verkoopproces verloopt en hoe CRM (klantinformatie) systemen werken.

Accountmanagers werken bij verschillende soorten commerciële bedrijven, eigenlijk overal waar producten of diensten verkocht worden via directe verkoop en klantrelaties moeten worden opgebouwd en beheerd.

Een accountmanager moet relaties kunnen opbouwen, onderhouden en verdiepen. Daarbij hoort het bepalen en  begrijpen van de klantbehoefte. Goed kunnen luisteren en vragen stellen zijn dus belangrijke vaardigheden. Een accountmanager kan zich helder uitdrukken en goed presenteren. De klantbehoefte staat centraal bij de koopmotieven van producten en diensten. tenslotte moet een accountmanager in staat zijn om contracten, overeenkomsten en orders af te sluiten.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Accountmanager?