Systeemarchitect

Net als bij een huis is een doordacht ontwerp de basis voor je gaat bouwen aan IT systemen en netwerken. De systeemarchitect past die wetenschap toe op het bouwen van een IT infrastructuur.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een systeemarchitect ontwerpt het gehele systeem met alle IT oplossingen voor een organisatie. Daarbij kijkt hij of zij naar alle IT componenten die met elkaar de IT behoefte van een organisatie afdekken. Veranderde behoeften van gebruikers worden door de systeemarchitect ingevuld met nieuwe oplossingen die logisch samenhangen met het al bestaande systeem.

De rol die een systeem architect vervult is sterk gericht op het optimaliseren van de door de organisatie gebruikte systemen en hun onderlinge afstemming. Het toetsen van de samenhang en beoogde strategische en tactische meerwaarde van deze systemen leidt tot waardevolle bijdrage aan de bedrijfsdoelen en strategie. Dat betekent dat een systeem architect zowel betrokken is bij de ontwikkeling van de strategische doelstellingen van de organisatie als bij de implementatie en het aanpassen van de systemen op basis van technische en strategische analyses.  Dat vergt naast veel vakkenis een ondernemende en integere opstelling. 

Een systeemarchitect heeft kennis van netwerk- en computersystemen, technische infrastructuren van hard- en software, web portals, firewalls en internetnet- en intranetverbindingen. 

Vooral organisaties met een ingewikkelde IT infrastructuur zullen systeemarchitecten inschakelen. Dat kan ook via een adviesorganisatie zijn. 

Een systeemarchitect is sterk in het maken van ontwerpen dat is afgestemd op het op te lossen vraagstuk. Hij of zij richt zich sterk op het reduceren van complexiteit en samenhang in het ontwerp. Een systeemarchitect is daarbij sterk in de communicatie en handelt professioneel.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Systeemarchitect?

Leerpad Systeemarchitect

Soft skills
MBO Gratis Zelfstudie

Soft skills zijn persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden die het (samen)werken makkelijker en efficiënter maken. In veel vacatures zul je zien dat soft skills gevraagd worden, of zelfs vereist zijn, om een functie succesvol uit te voeren. In sollicitatiegesprekken komen deze skills ook heel goed van pas. Is je werkervaring gelijk aan die van een andere sollicitant? Dan zijn je soft skills dé vaardigheden waarop je je onderscheidt.

Digitale vaardigheden
MBO Gratis Zelfstudie

Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij moet je over digitale vaardigheden beschikken. Voor veel werkzoekenden en werknemers is het verwerven van deze vaardigheden van cruciaal belang voor hun toekomst. Met deze Engelstalige training van LinkedIn Learning leer je alles over de technische vaardigheden die jou helpen om te slagen in de digitale wereld. Door middel van video’s krijg je uitleg over uiteenlopende onderwerpen die je helpen om efficiënt en veilig te werken.

Samenwerken
MBO Gratis Zelfstudie

Online samenwerken heeft, net als thuiswerken, een flinke vlucht genomen. Om flexibel samen te werken vanaf - en met collega’s op - andere locaties, is het belangrijk dat je weet welke middelen je inzet om dit online en efficiënt te doen. Met deze Engelstalige trainingen van LinkedIn Learning leer je de basis van het online samenwerken en communiceren. Door middel van video’s krijg je uitleg over de mogelijkheden van het digitale werken en op welke manier jij dit kan inzetten. 

Foundational skills
MBO Gratis Zelfstudie

Er zijn ontzettend veel digitale middelen om optimaal en digitaal samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan MS Teams, Zoom en Webex. Allemaal tools om online te vergaderen en samen te werken. Maar welke pas je wanneer toe? LinkedIn Learning heeft alle veelgebruikte programma’s uit het bedrijfsleven op een rij gezet. In handige video’s nemen ze je mee langs deze programma’s en helpen ze je om vaardigheden te verwerven om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. 

Networking Fundamentals
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Deze training behandelt inzicht in netwerkinfrastructuren en de bijbehorende netwerkprotocollen en -services.

CompTIA A+ (220-1001 +220-1002)
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je het ontwikkelen van noodzakelijke standaardvaardigheden op het gebied van hardware, software en netwerken voor het vervullen van verschillende IT-gerelateerde functies.

Business Analysis Foundation
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Leer het analyseren van business cases en hoe nieuwe business oplossingen op te zetten en te onderbouwen.

IREB Foundation
MBO-3 Gratis Virtual classroom

Tijdens deze training leer je de internationale terminologie met betrekking tot standaarden, technieken en methoden ten aanzien van Requirements Engineering en Requirements Management.