Systeemarchitect

Net als bij een huis is een doordacht ontwerp de basis voor je gaat bouwen aan IT systemen en netwerken. De systeemarchitect past die wetenschap toe op het bouwen van een IT infrastructuur.

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Een systeemarchitect ontwerpt het gehele systeem met alle IT oplossingen voor een organisatie. Daarbij kijkt hij of zij naar alle IT componenten die met elkaar de IT behoefte van een organisatie afdekken. Veranderde behoeften van gebruikers worden door de systeemarchitect ingevuld met nieuwe oplossingen die logisch samenhangen met het al bestaande systeem.

Een systeemarchitect is integer, professioneel, klantgericht en denkt vanuit structuur. Hij leeft zich in de strategische doelstellingen van een organisatie. Hij ontwikkelt een oplossing en probeert daarbij complexiteit te beperken.

Een systeemarchitect heeft kennis van netwerk- en computersystemen, technische infrastructuren van hard- en software, web portals, firewalls en internetnet- en intranetverbindingen. 

Vooral organisaties met een ingewikkelde IT infrastructuur zullen systeemarchitecten inschakelen. Dat kan ook via een adviesorganisatie zijn. 

Een systeemarchitect stelt de belangrijke vragen en kan goed luisteren. Hij creĆ«ert samenhang en kan goed uitleggen waarom hij tot een voorgestelde oplossing komt. 

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Systeemarchitect?