Projectmanager

Projecten op tijd en binnen het budget afronden, dat is waar de projectmanager zijn schouders onder zet. Een uitdagend en mooi beroep!

Bekijk het leerpad

Ontdek of dit beroep bij jou past

Aan de hand van een korte beroepentest kun je zien of dit beroep bij jouw interesses past. De grafiek laat ook zien op welke gedragsaspecten jouw profiel meer of minder aansluiting heeft op een beroep.

Doe de beroepentest

Beroep

Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het succesvolle verloop van een project, van begin tot eind. Dat betreft het voorbereiden, opzetten, begroten, plannen, begeleiden en bewaken van projecten. Het kan gaan om korte projecten of meer ingewikkelde, langdurige projecten waar grote budgetten bij komen kijken.

Een projectmanager moet leidende vaardigheden hebben, de richting aan kunnen geven en doelgericht werken. Ook moet een projectmanager sterk motiverend zijn om zijn projectteam 'mee' te krijgen..

Een projectmanager heeft kennis van het voorbereiden, opstarten en uitvoeren van projecten. Kennis van budgetteren en rapporteren zijn ook belangrijk voor een projectmanager.

Grotere organisaties die voortdurend werken aan innovatie- of veranderprojecten, hebben meestal gespecialiseerde projectmanagers in dienst.  Daarnaast kunnen projectmanagers als zelfstandige werken of gedetacheerd worden door een adviesbureau.

Een projectmanager moet mensen (de projectteamleden) kunnen aansturen, enthousiasmeren om de projectdoelen te halen. Hij bewaakt de voortgang en moet kunnen bijstellen als het project daar om vraagt. Hij moet communiceren met opdrachtgevers en andere belanghebbers, keuzes kunnen uitleggen. Verder moet hij sterk zijn in het implementeren , evalueren en bijstellen als dat noodzakelijk blijkt tijdens de implementatie.

Leerpad

Welke verschillende skills worden van je gevraagd als Projectmanager?